Sıkça Sorulan Sorular

1- Yenilebilir enerji kaynakları arasından neden güneş enerjisini tercih etmeliyim?

Güneş enerjisi. havanızı kirletmeyen, sürdürülebilir, etkin ve çevre dostu, yenilenebilir tükenmeyen temiz bir enerji kaynağıdır.

Kurulan sistemin bakım maliyetleri düşüktür. Çatı, arazi gibi atıl durumda olan bir alanın değerlendirilmesini sağlar. Karşılık beklemeden gürültüsüz ve temiz bir kaynaktan elektrik enerjisi üretir.

2- Şebekeli ve şebeke bağlantısız sistemin farkları nelerdir? Kullanım alanına göre mi tercih yapılır?

Şebekeli sistemler adından da anlaşılacağı üzere sistemin elektrik şebekesine bağlı olduğu sistemlerdir ve izin süreci gerektirir.

Şebeke bağlantısı olan yerlerde şebeke bağlantısız ( akü ) sistemi tercih etmek maliyet açısından yüksektir. En iyi akünün ömrü maksimum 5 yıldır.

Akülü sistem şebeke elektriğinin olmadığı , elektrik getirmenin çok maliyetli olduğu yerlerde tercih edilebilir.

3- Panel kurulumu için ne kadar bir alana ihtiyacım var?

Güneş paneli kurulacak alan ihtiyacınız olan güçle doğru orantılıdır. 1 kw güç için çatı kurulumlarında ortalama 8 m2 , arazi kurulumlarında ise yaklaşık 10 m2 alana ihtiyaç vardır.

4- Çatımın uygun olup olmadığını nasıl anlayacağım?

Güneş panelleri neredeyse bütün çatı tiplerine uygulanabilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken kısım çatının güneş panellerini taşıyıp taşıyamayacağıdır. Bir mimar, inşaat mühendisi veya firmamızdan görüş alınması en doğru seçenektir.

5- Paneller kurulduktan sonra başka bir çatıya taşınabilir mi?

Paneller kaliteli bir demontaj - yeniden montaj işçiliği ile başka bir çatıya-sahaya taşınabilir. Temel konstrüksiyon ise taşınacak çatının çatı yapısına göre kullanılabilir.

6- Güneş olmadığı zamanlarda da enerji üretimi olur mu?

Gece elektrik üretimi olmaz. Gün ışığı olması gerekir. Bulutlu havalar da paneller enerji üretmeye devam ederler ancak güneşten gelen ışınlar az olacağı için güneş panellerinin üretimleri de düşük olur.

7 – Kış aylarında enerji üretim verimliliği nedir?

Kış aylarında panellerin ürettiği enerji düşse de , güneşli havalar da panel verimlilikleri yüksektir. Bunun sebebi ise havanın soğukluğundan dolayı panellerin ısınmamasıdır.

Elektrik üretimlerinin ne kadar düşeceği konusunda net bir şey söylenemez. Temmuz ile Ocak aylarını mukayese edersek Temmuz ayında 100 birim enerji üreten bir sistem Ocak ayında yaklaşık 35-40 birim enerji üretir.

8 – Karar vermeden once fizibilite çalışması istemeli miyim? Bu çalışmanın ne faydası var?

Yatırımınızın ne kadar zamanda geri döneceğini ve verimliliğini görmeniz için mutlaka istemelisiniz. Fizibilite sayesinde yatırıma karar verme süreciniz kolaylaşır.

9 – Akü sistemine ihtiyacım olacak mi?

Akü sistemine ihtiyacınız olmayacak. Aylık mahsuplaşmayla beraber şebekeyi akü gibi kullanma imkanına sahip olursunuz. Akü sadece şebeke olmayan, şebeke getirme maliyetinin yüksek olduğu yerlerde kullanılır.

Depolamak yerine satın almanızla oluşacak fark tamamen sistem tasarımına bağlıdır.

Akü istiyorsanız elektrik kesildiğinde aküden hangi cihazları ne kadar süre beslemek istediğinizi , bu cihazların saatte tükettikleri enerjiyi öğrenmelisiniz. Bu detaylar öğrenilmeden sağlıklı bir sistem tasarlanamaz.

10 – Uygun çatım ya da yeterli alanım yoksa başka bir araziye-bahçeye kurulum yapıp fabrikamda ya da evimde tüketim yapabilir miyim?

Eğer araziniz-bahçeniz aynı Enerji Dağıtım bölgesinde ise yönetmeliğin  “ç“ maddesi ile başvuru yapıp fabrikanızda mahsuplaşabilirsiniz. Ancak yönetmeliğin “ç“ maddesi ile yapılan başvurular dağıtım bedeline tabidir. Yatırım geri dönüş süresini yaklaşık 1.5 yıl uzatır.

11 – Arıza olduğunda ya da bir sıkıntı çıktığında siz mi müdahale edeceksiniz ne kadar sürede ne şekilde olacak?

Garanti süresi boyunca arızalara biz müdahale edeceğiz. Tüm sistem kurulum hatalarına karşı 2 yıl garantilidir. Garanti bitiminde müşteri ile yıllık bakım anlaşmaları yaparsak biz ilgilenmeye devam edeceğiz. Anlaşma yapılmaz ise müşteri kendi üstlenecek. 

12 – Bu kadar yılda geri kazanım olmazsa, arıza çıkarsa bize bir ödeme yapacak mısınız? Garanti veriyor musunuz? 

Piyasada iş yapan hiç bir firma bu garantiyi vermez , veremez. Panellerde ki arıza panel üreticilerinin, inverter arızaları inverter üreticilerinin sorumluluğundadır. Panel ve inverter üreticileri kaybolan enerji için garanti vermezler.

Arızalardan dolayı kayıp yaşanmak istemiyorsa sistem sigortalanmalıdır.

13 – Doğal afet, dolu, sel gibi durumlarımda panellerime ne olacak paneller uçar mı, kırılır mı, kırılır ise ne olur?

Paneller konstrüksiyonları , rüzgar, kar yükleri statik hesaplamalara dahil edilerek tasarlanır. Hesaplanan dışında oluşacak kar, rüzgar yükleri nedeni ile oluşacak hasarlar sigortadan karşılanır.

Dolu hasarları sigorta poliçesine mutlaka eklenmelidir.

14 – Apartmanda yaşıyorum, çatıya güneş paneli kurdurmak istiyorum, sadece kendi dairemde yararlanabilir miyim yoksa tüm apartmanı mı kapsar böyle bir sistem kurulabilir mi?

Apartmanda kendi adınıza güneş enerji sistemi kurabilmeniz için apartman genel kurulunda karar almanız gerekmektedir. Apartman çatılarında genel olarak her dairenin güneş enerjisi kurabileceği kadar yer yoktur.

Bu nedenle apartmanlar ortak elektrik giderlerini karşılamak için güneş enerji sistemi kurmalıdır.

15 – 10 kW altı sistemler de öz tüketim gibi başvuru sürecine tabi midir? Bağımsız kurup şebekeye bağlayabilir miyim? Kullanmadığım elektriğin getirisi ne kadar olur?

3 kW ve üzeri şebekeye bağlı bütün sistemler izin sürecine tabidir. 3 kW ye kadar olan çatı tipi sistemlerde trafo kapasitesi aranmaz.

16 -Güneş Panellerinin çeşitleri nelerdir?

MonoKristal

Monokristal hücrelere sahip güneş panelleri daha yüksek verime ve daha yüksek saflıkla üretilen hücrelerden oluşmaktadır.Bu hücrelerin üretimi diğer hücrelere göre daha zor ve pahalıdır.

Monokristal güneş panelleri düşük ışıkta daha yüksek elektrik üretme kapasitesine sahiptir. Bu yüzden güneşlenme oranlarının daha az olduğu bölgelerde kullanılır.

PoliKristal

Polikristal güneş panelleri daha kolay üretim yapısına sahiptir. Hücre üretim maliyetinin daha uygun olmasından dolayı rakibi olan monokristal güneş paneline göre her zaman daha uygun fiyata satılmasına sebep olmaktadır.

Polikristal güneş panelleri bulutlu havalarda yani güneşin az olduğu havalarda elektriği üretme oranı monokristal güneş panellerine göre daha düşüktür.

ThinFilm

İnce film güneş paneli, GES sektöründe en az tercih edilen panel çeşididir. Güneşten gelen ışınları emme oranı fazla olmasına karşın, verimlilikleri çok düşüktür spesifik alanlarda tercih edilme oranı düşük olsa da geniş ve ince filmin de kullanışlı olduğu yerler bulunmaktadır.

17-Güneş enerji sistemleri montaj aşamasında nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle kurulacak sistemin bulunduğu çatının üzerine gelecek ek yükü taşıyıp taşıyamayacağı statik hesaplarla kontrol edilmelidir.

Ges panosunda kullanılacak ürünlerin 1. sınıf kalite olması ve yapılacak ges panosunda kurulacak sistemin gücüne eşdeğer bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Mevcuttaki elektrik tesisatınızın kontrolü yapılarak sistemi devreye almadan önce herhangi bir arıza olup olmadığını tespit edip sisteme hazır hale getirilmesi gerekmektedir.

AC kabloların gerilim düşüm hesabına göre seçilerek kesitlerin belirlenmesi.

Kablo kanallarının olabildiğince düzgün olması, kablo çıkış noktalarının izolasyon kontrolünün yapılması ve tüm sistemin topraklanması gereklidir.

Panellerin bağlantı elemanlarının çatı ile temas etmemesi için gerekli önlemlerin alınması gereklidir.

Panellerin klemp basma noktalarının ileride mikro çatlak oluşturmaması için panel montaj detaylarının panel tedarikçi firmasından öğrenilmesi gerekmektedir. 

18 - Panellerinin temizliği nasıl yapılır?

Güneş panellerinin bakımı düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Panel temizliğinde özel solar fırçalar ve saf su ile yıkanmalıdır. Güneş panelleri temizlenirken suyun sıcaklığı ile panel sıcaklığının aynı oranda olmasına dikkat edilmesi gerekir. Sıcak panel üzerine soğuk su dökülmemelidir.

Panel temizliği sabah erken saatte yada güneşin etkisini kaybetmeye başladığı akşam saatlerinde yapılmalıdır. Gün ortasında yapılacak yıkama panellere zarar verebilir.